Uz pomoć Gradskog sekretarijata za privredu Grada Beograda

i opštine Vračar

OD 24.09 DO 26.09.2010. GODINE

ODRŽANA JE DRUGA PO REDU MEDJUNARODNA SMOTRA

RAKETAŠA AMATERA

MEMORIJAL " BORIVOJE MILIĆEVIĆ "

.

 

I ove godine u gotovo istom terminu kao i prošle godine ( 24.09.2010 – 26.09.2010) održana je medjunarodna smotra amaterske raketne tehnike – memorijal Borivoje Milićević“.

U  nastavku ove stranice pogledajte video zapise, fotografije i izveštaj sa takmičenja....

Kratka retrospektiva sa  YOUTUBE-a:

 

Fotografije, izveštaj i još video materijala:

Ovog puta kao što je i planirano, odziv učesnika iz inostranstva bio je znatno veći nego prošle godine, i to ne toliko po broju učesnika koliko brojem realizovanih uspešnih i veoma atraktivnih letova, učešćem juniora i prisustvom oko 50 posmatrača što je prilično veliki broj s obzirom na nesrećnu okolnost da su vremenski uslovi bili loši.

Naime, udari vetra su dostizali 12 m/s, a u poslepodnevnim satima prvog dana počela je da pada i kiša.

Ipak, ova okolnost je pravim raketašima, zaljubljenicima u aerodinamiku i fiziku pružila mogućnost da se u praksi uvere kakav  uticaj ima jak vetar na ponašanje inače stabilne rakete u letu i kako to zavisi od njene brzine u odnosu na brzinu vetra... ... Borba sa ovim prirodnim fenomenima kao i neophodnost adekvatne reakcije u smislu odredjivanja pravilnog azimuta, elevacije, smanjenja aerodinamičkih površina uredjaja za spuštanje  i broja padobrana - kako usled jakog vetra po otvaranju padobrana rakete nebi otišle do Zrenjanina – celoj manifestaciji je dalo dodatnu draž.

Pored ekipe seniora i juniora iz kluba organizatora „Istraživački Raketni Centar“ kao i kluba AK TIM“  odnosno kluba Kikinda“ manifestaciju su svojim učešćem uveličali gosti i učesnici iz zemalja okruženja i to:

Bugarske, Makedonije Hrvatske i Slovenije

Sve ukupno bilo je 12 učesnika iz inostranstva sa većim brojem registrovanih letelica. Utiske naših gostiju o smotri i vremenu provedenom u Beogradu možete pogledati ovde.

 Vremenski uslovi su se pogoršavali pa je odlučeno da se veći deo manifestacije koji je programom osmišljen da pokrije dva dana prebačen za subotu, uključujući i spektakularno lansiranje rakete plafona leta od preko 3.000,00 metara koje je prvobitno planirano za nedelju u okviru zatvaranja manifestacije.

        

 

Ovu atrakciju, priredile su kolege iz Slovenije, a praćenje parametara leta i ponašanje rakete u vazduhu pomoću FCU-a ( Flight Computer Unit) u odsustvu vizuelnog kontakta po oblačnom vremenu, svim poznavaocima problematike izazvalo je lučenje dopunske količine adrenalina. Lociranje letelice na osnovu GPS koordinata  i traženje rakete koja se prizemljila na nepristupačnim terenima dodatno objašnjava činjenicu zbog koje se ove aktivnosti smatraju i sportskim osim tehničkih.

Upravo u tim trenucima kada je kompletiran zamišljeni program ( oko 16:00 h) vreme se pogoršalo, počela je da pada jaka kiša ( vetar je oslabio ) i učesnici su napustili poligon. Samo najverniji zaljubljenici su ostali i isprobavali raketne motore....

Festivalu je prisustvovao i podpredsednik medjunarodne vazduhoplovne federacije (FAI) i predsednik podkomiteta za raketno modelarstvo Gosp. Srdjan Pelagić. U njegovu čast priredjeno je i ispaljivanje rakete pogonjene smesom Cink-Sumpor koja se na nekoj zvanicnoj manifestaciji nije mogla videti sigurno barem 30 godina.... na slikama dole može se videti zadivljujući efekat sagorevanja ovog nekada nezamenjivog amaterskog propergola. Ovo zadovoljstvo priredili su nam članovi kluba "BGEXRS" koji su se inače svojski potrudili da obogate program manifestacije različitim tipovima pogonskih grupa.

 

Smotra je zamišljena tako da bude revijalnog tipa, da promoviše bavljenje naukom i sportsko rekreativnim aktivnostima, da motiviše i zainteresuje školsku decu za spoj nauke i rekreativnog sporta ( što je ovoga puta uspelo u velikoj meri ) i to u iskrenoj  želji da stvorimo masovnost u bavljenju rekreativnim aktivnostima mladih kako bi i mi kao društvo u celini funkcionisali na višem i kvalitetnijem nivou.

 

 

Tako je pobednik u disciplini MID POWER raketa jednoglasnom odlukom svih članova žirija bio junior Vuk Jelovac, član AK „Istraživački Raketni Centar“ sa izuzetno atraktivnim projektom žiroskopski stabilisane modelarske rakete ( što je bilo prilično zanimljivo gledati upravo po jakom vetru). Na donjem snimku iymedju ostalog moze se ispratiti lansiranje ove rakete i obratiti pažnju kako je vetar pomera isključivo paralelno sa vertikalnom osom:

 

 

Svakako, s obzirom na prirodu naših aktivnosti i vrhunski mladi talenti  su više nego dobrodošli. U tom smislu, kao i s obzirom na činjenicu da su obezbedjena daleko manja finansijska sredstva od planiranih, organizacioni odbor u sastavu:

Srdjan Popović, Nebojša Blagojević, Goran Timotijević i Damir Mitić , odlučio je da propozicije učini što više fleksibilnim u cilju stvaranja opuštene i pozitivne klime pa je tako je uz saglasnost svih učesnika odlučeno da se bez obzira na postojeće propozicije, nakon zvaničnog ispaljivanja raketa, tokom banketa koji je priredjen u večernjim satima svi učesnici manifestacije izjasne o suparničkim projektima koji su na njih ostavili najbolji utisak.

Ovo se pokazalo kao odličan potez, jer su na adekvatan način nagradjeni stvarno najbolji projekti u odgovarajućim klasama i to od strane samih učesnika  koji su iskreno, realno i kompetentno, neopterećeni sakupljanjem bodova za zvanične kupove proglasili pobednike.

REZULTATI:

1) Disciplina MID Power – Prvu nagradu osvojio je Vuk Jelovac – AK „IRC“ Beograd

2) Disciplina HIGH POWER – Prvu nagradu osvojio je Andrej Vrbec – ARK „KOMAROV“

3) Disciplina eksperimentalnog raketnog pogona – Hristofor Ivanov – „BG EX RS“

4) Revijalni deo – Tomislav Hristoforov Skandaliev „ BG EX RS“

S obzirom na loše vreme u toku noći 25.09.2010 i pre podne u nedelju 26.09.2010. jedan broj gostiju iz inostranstva se odlučio za povratak kući nakon banketa, odnosno ujutru.

Za nedelju po programu festivala, planirano je takmičenje najmladjih učesnika u pogadjanju cilja raketnim modelima. Ova disciplina postojala je u prošlosti i napuštena je kao ideja zbog odredjenih mana. Medjutim, ove mane su novim pravilima i propozicijama eliminisane i dobijena je izuzetno atraktivna i bezbedna disciplina kako za učesnike tako i za posmatrače.

Ipak, s obzirom na vreme i polovičan odziv učesnika 26.09. organizator je odlučio da zbog onih koji su došli ipak održi otvoreno prvenstvo Beograda u pogadjanju cilja, ali da se to tretira kao prvo kolo, s tim da se ostalima koji zbog vremenskih uslova nisu učestvovali ostavi šansa da učestvuju u drugom kolu u bliskoj budućnosti.

Generalno uzevši, opšta je ocena da je u organizacionom, takmičarskom, revijalnom i neformalnom delu kompletna manifestacija protekla iznad očekivanja.

Ipak, ova inače veoma atraktivna i korisna disciplina za obrazovanje i pravilan razvoj dece i omladine ima jedan nedostatak koji je vezan za činjenicu da se uvek mora odvijati daleko od

naseljenih mesta. To za sobom povlači i slabiju posećenost u odnosu na daleko manje  manifestacije koje se odvijaju u centru grada.

Zbog toga, u budućnosti je neophodna mnogo veća medijska podrška ovakvim dogadjajima kako bi se zamišljeni program omasovio i zadobio održiv karakter.

 

Na kraju, organizator manifestacije zahvaljuje se svima koji su u skladu sa svojim mogućnostima pomogli održavanje druge smotre amaterske raketne tehnike- Memorijal „Borivoje Milićević“:

 

-          Sekretarijat za privredu grada Beograda

-          Opština Vračar

-          Vazduhoplovni savez Beograda

-          Vazduhoplovni savez Srbije

-          E-De-Pro

-          KUK  Serbia d.o.o.

-          AK „TIM“